phpDarcsView 0.5

Darcs je vynikajúci nástroj na správu zdrojových kódov. Existuje preň aj niekoľko nástrojov na prezeranie repository cez webové rozhranie, ale všetky vyžadujú, aby bol Darcs nainštalovaný na serveri a pripadne ešte aj možnosť spúšťať CGI skripty. Hosting kde by vám to dovolili, a ešte k tomu zadarmo, asi len tak ľahko nenájdete. Darcs však našťastie ukladá všetky informácie do textových súborov s jednoduchou štruktúrou, takže nie je ťažké napísať skript v PHP, ktorý by napríklad zoznam patchov získal z týchto súborov a nepotreboval by na to volať Darcs. A práve toto som aj urobil a teraz vydávam jeho prvú verziu.

phpDarcsView, ako sa tento skript volá, dokáže zobraziť aktuálne verzie súborov v repository a tiež zoznam patchov. Ak sa bojíte, že sa e-mailové adresy autorov patchov dostanú ľahko do rúk spamerom, tak buďte pokojní – e-mailové adresy sa v zozname patchov nezobrazujú. Pozrieť sa dá aj konkrétny obsah patchov. Pri zobrazovaní zdrojových kódov dokáže skript farebne zvýrazňovať syntax v spolupráci s FSHL (ten musíte nainštalovať samostatne).

Ako vyzerá tento skript v akcii si môžete pozrieť na mojich darcs repositories a stiahnuť si ho môžete na jeho domovskej stránke.