Hľadanie ideálneho prehrávača

Pomerne dlho som hľadal hudobný prehrávač, ktorý by mi vyhovoval. Na začiatku som používal Winamp a po prechode na GNU/Linux – XMMS. Neskôr som prešiel na Beep Media Player, prehrávač založený na XMMS ale používajúci knižnicu GTK verzie 2. Potom som skúsil štandardný prehrávač Gnome – Rhythmbox, ktorý má podobné rozhranie ako iTunes od Apple. Ale vyberanie skladieb podľa umelca a albumu mi nevyhovovalo lebo moja hudobná zbierka je mixom skladieb od množstva rôznych umelcov a z množstva rôznych albumov, a tak zoznam umelcov bol skoro taký dlhý ako zoznam skladieb.

Ďalej som istý čas používal Music Player Daemon a jeho klient GMPC. Ten umožňuje vyberať skladby zo zoznamu umelcov a albumov ale aj zo súborového systému, čo je pomerne pohodlné. Potom som prešiel na Quod Libet, v ktorom sa dá vyhľadávať v hudobnej zbierke pomocou regulárnych výrazov. Má aj pohľad v štýle iTunes a možnosť výberu zo súborového systému. Tak isto obsahuje vynikajúci editor ID3 tagov Ex Falso. Ale jeho používateľské rozhranie sa mi zdalo nepohodlné a tak som stále nebol úplne spokojný.

Muine

Pred pár týždňami som ale nainštaloval Muine, jednoduchý prehrávač pre Gnome, a zdá sa, že som konečne našiel to, čo som hľadal. Jeho hlavné okno obsahuje len základné ovládače prehrávania, playlist a tlačidla na pridanie do playlistu albumu alebo skladby. Na pridanie skladby slúži jednoduché dialógové okno so zoznamom skladieb vo vašej zbierke a možnosťou vyhľadávania. Pokiaľ radi vyberáte skladby priamo zo súborového systému, môžete potiahnuť myšou potrebné súbory z Nautilusu. Hlavné okno Muine

Práca s playlistom je spravená veľmi pohodlne. Môžete premiešať poradie skladieb, prepnúť opakované prehrávanie, vymazať celý playlist alebo len skladby, ktoré už boli prehraté. Užitočné je tiež to, že po vypnutí prehrávača a jeho následnom spustení v playliste zostanú skladby, ktoré ešte neboli prehrané.

Takže pokiaľ ste ešte nenašli svoj obľúbený hudobný prehrávač odporúčam vyskúšať Muine.