Prispôsobenie hodín v Gnome

Hodiny na panele Gnome skrývajú niekoľko zaujímavých možnosti nastavení. Takže poďme si ich prispôsobiť.

Nastavenia hodín

Konfiguračný dialóg hodín na panele v Gnome je jednoduchý, ako je to bežné v tomto prostredí. Nastavenia, ktoré ponúka väčšinou aj celkom stačia. Ale ak predsa chcete prispôsobiť vzhľad hodín viac potrebujete Editor konfigurácie GConf. Ak ho náhodou nemáte, pravdepodobne sa dá nainštalovať pomocou správcu balíkov vašej distribúcie. Väčšinou je názov balíka rovnaký ako názov programu – „gconf-editor“.

Ďalej potrebujete nájsť potrebný kľúč prislúchajúci hodinám. Nastavenia apletov na panele sa v databáze GConf nachádzajú v adresáre /apps/panel/applets/. Tam to už začína byť zložitejšie. Podľa toho čo ste robili s vašim panelom, môže tam byť množstvo nastavení rôznych apletov, aj tých, ktoré už dávno nepoužívate. Takže asi jediná možnosť je prechádzať všetky a kontrolovať, kde má kľúč bonobo_iid hodnotu „OAFIID:GNOME_ClockApplet“. Ak takýchto záznamov mate viac, asi budete musieť vyskúšať všetky.

Gconf Editor

Samotné nastavenia apletov je v podadresáre „prefs“. Tam potrebujete nastaviť kľúč format na hodnotu „custom“ a do kľúča custom_format zapísať v akom tvare chcete mať zobrazený čas. Ako sa spomína v dokumentácii k tomuto kľúču, môžete používať prepínače pre funkciu strftime(), takže podrobnosti získate pomocou

man 3 strftime

Hodiny

Zaujímavou a nezdokumentovanou vlastnosťou je možnosť zmeniť vzhľad textu pomocou značiek podobných HTML. Popis týchto značiek nájdete v dokumentácii ku knižnici Pango, ktorá sa v Gnome používa na zobrazovanie textov. Ja používam takéto nastavenie: %a %e %b, <b>%H:%M</b>. Jeho výsledok môžete vidieť na obrázku.